Câteva gânduri despre diferențe

Când mă gândesc la lume în ansamblul ei primul lucru care îmi vine în minte este că suntem foarte diferiți, iar ceea ce luăm noi de bun, real, s-ar putea să nu se aplice unui individ din Bangladesh, Japonia, Spania sau Africa de Sud etc.

Iată o scurtă viziune:

Din punctul de vedere al populației, alții sunt mai înghesuiți, alții nu. De exemplu, toată populația României s-ar putea înghesui într-un oraș din China. Făcând aceste diferențe observăm cât de norocoși suntem și cât de mult pământ avem la dispoziție. Păcat că nu știm să îl punem în valoare. Există în multe locuri de pe planetă conflicte legate de granițe. Există locuri cu război și locuri cu pace. Apoi se observă diferența materială. Unele state produc câteva zeci de mii de dolari pe cap de locuitor, iar altele din Africa, spre exemplu, abia produc câteva sute de dolari pe cap de locuitor. Atunci te întrebi, și totuși cum trăiesc? Unii sunt mai digitalizați, spre exemplu Estonia, alții mai puțin. Sunt unele țări unde abia au ajuns WC-ul și vaccinurile. Noroc de Bill Gates. Întrebarea care se naște este, Omenirea încotro? Ce ne unește? Din punctul de vedere al relației existențiale cu universul unii cred într-o divinitate, alții nu, alții în mai multe, alții într-o filozofie, alții sunt în cine știe ce secte etc. Crezul intim al fiecărei persoane este ceva foarte personal și individual. Sunt 7 miliarde+ de versiuni de adevăr în privința existenței. Postmodernismul arată că orice interpretare și orice variantă de adevăr poate fi plauzibilă. Totul e subiectiv. Poate lucrurile pe care le enumăr aici sunt evidente, dar câți dintre noi luăm aceste informații de-a gata, și câți reflectăm asupra lor. Suntem foarte diferiți. Diferențe de rase, diferențe de istorie, de identitate. Pe planetă sunt 200+ de limbi. Ne unește ONU ? Hahaha. Îmi place să cred în sloganul uniunii europene „Unitate în diversitate”, sună bine în general și probabil ar putea fi aplicabil întregii planete (e un concept frumos), dar poate și acesta a ajuns un simplu clișeu. Sunt o mulțime de culturi, cu obiceiuri, tradiții diferite. Multiculturalismul e o soluție? Avem sisteme politice diferite. Globalizarea e o soluție? Globalizarea în baza a ce? Ce ne definește și ce ne unește? Cu siguranță se află minți mai inteligente acolo care pot găsi răspunsuri la aceste întrebări.

 

2 gânduri despre „Câteva gânduri despre diferențe

  1. Cred ca ce ne uneste sunt tocmai diferentele. Stiu ca suna ca un paradox insa cred ca undeva pe acolo e un adevar. Diferentele sunt in mare parte niste iluzii, concepte si simboluri create de noi ca sa putem relationa unii cu altii. De cele mai multe ori ele se nasc din cultura, societate, norme, etc. Adica tot iluzii. Mai mult decat atat, daca ma anlizez pe mine am sa observ ca sunt ff diferit nu doar fata de altii ci si fata de mine. Intr-un mod relationez cu colegii, in alt mod vorbesc cu prietenii, altfel ma raportez la familie. Asta inseamna ca sunt n personalitati in mine? Nu. Sunt doar suma acestor diferente insa daca le dau la o parte si dau jos masca (iluzia) am sa obs ca e doar un singur Sine. La fel cred ca e si cu omenirea, dupa ce dam mastile la o parte tot un singur Sine (mai mare) vom gasi.

    Apreciază

    1. Foarte valabil punctul tau de vedere. Intr-adevar diferentele sunt cauzate si din iluzii. Un copil nu se naste cu o nationalitate la origine. El invata pe parcurs sa devina roman/englez/german etc. Un alt exemplu de iluzie ar putea fi granitele. Ele sunt niste delimitari pe fond artificiale ale fiintei umane. Cred ca ceea ce ne uneste este intr-adevar Sinele.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s