Efemeri. Se prea poate.

Iisus a spus: Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Iată caracterul absolut al lui Iisus. Au trecut 2000 de ani iar civilizația noastră gravitează în jurul lui Iisus. Să fie totul relativ în lumea aceasta ca după spusele lui Einstein? Se prea poate. Întrucât chiar Iisus ne-a zis. Cerul și pământul vor trece. Nimic pe planeta aceasta nu e absolut. Dar cum se poate ca ceva atât de abstract precum cuvintele lui Iisus să fie ancorate în absolut? Ele de ce nu vor trece? Iisus este înafara timpului și a spațiului, a nivelului de adevăr matematic. El este creatorul acestei lumi. Iisus s-a aflat și la facerea lumii. La început a fost cuvântul! Prin Logos Sfânta Trinitate a creat această lume și a separat ordinea de haos.

Prin repetiție în natură se nasc arhetipuri care sunt transpuse în literatură. E greu a scrie literatură marcantă și semnificativă pentru secole ce au să vină. Ficțiunea e abstractă dar e reală în același timp pentru că reprezintă arhetipuri. Ca și numerele, acestea sunt abstracte dar reale simultan. Literatura este realitate distilată. Cuvintele și scrierile noastre vor trece. Sunt însă oameni care au atins un nivel foarte înalt al conștiinței și au reușit să reziste în timp prin scrierile lor. Unul dintre ei este Eminescu care și-a anticipat geniul. Oricât de profund ai încerca să fii epoca te va depăși după spusele lui Eminescu: „Aticismul limbii tale o să-l pună la cântari”. Altul ar fi William Shakespeare, sau Edgar Allan Poe.

Citeam deunăzi pe Kurt Vonnegut, iar în vremea lui, anii 50, acesta era chiar actual. A premeditat bine viitorul, faptul că ne vom mecaniciza, că vom fi în pragul unui război nuclear, că va apărea inteligența artificială. Nu avea acesta de unde să cunoască amploarea evenimentelor. Totul s-a accelerat și a luat-o pe curba exponențială. Aldous Huxley și George Orwell au anticipat viitorul foarte bine în cărțile lor, „Minunata lume noua” respectiv „1984”. De asemenea, cred că rodul imaginației lor este mic copil pe lângă ce se va întâmpla în realitate. Lucrurile par că ies de sub control. Realitatea bate imaginația.

Însă lumea va trece chiar și așa și vor rămâne doar cuvintele lui Iisus. El este Alpha și Omega. Începutul și sfârșitul. La sfârșit va fi doar lumină după cum scrie în Revelații.

Atât pentru pastila de azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s